efnordlyset

Ejendommen

Nordlyset er en skulpturel boligblok med en ekspressiv facade i den nye bydel ved Amerika Plads i København. Byggeriet er udformet som en hvidpudset karré omkring et indre åbent gårdrum. Mod nord og syd slår facaderne et knæk, der giver huset en levende form, og de lyse og venlige lejligheder får glæde af udsigten over Øresund. 

I detaljen understreges udtrykket med farvede glasplader i et lyst stribet mønster udformet i samarbejde med billedkunstner Ruth Campau. Glaspladerne adskiller altanerne og anvendes også som en del af boligkarréens indgangsområder. (Fra C.F.Møllers hjemmeside).

Nordlyset var i 2006 den første færdigbyggede boligblok i den nye bydel på Amerika Plads.

I tråd med tankerne bag området har Arkitektfirmaet C.F. Møller skabt en stram, hvidpudset karre, hvor altaner og porte er ‘skåret’ ud i den tunge form, som de er med til at bløde op. Dermed skal Nordlyset bidrage til fornemmelsen af en tæt bydel, hvor gaderne er smalle og bygningerne massive, men forskellige. Boligblokken rummer leje- og ejerlejligheder, og i underetagen bliver der enten indrettet butikker eller mindre ungdomsboliger.

Menneskeligt element

Som noget ret usædvanligt er Nordlyset blevet til i et tæt samarbejde mellem arkitekterne hos C. F. Møller og kunstneren Ruth Campau. Via en fotografisk proces er kunstnerens penselstrøg blevet til et stribet mønster, der optræder på glasflader forskellige steder i bygningen. Eksempelvis i indgangspartierne og omkring elevatorerne. 

Udefra er mønstrene tydelige på nogle dobbelte glasplader, der er monteret vinkelret på facaden og fungerer som skillevægge mellem to altaner. ‘Meningen er, at vi vil bringe noget mere håndholdt og mindre maskinelt ind i arkitekturen. Selvom jeg løbende forsøger at perfektionere mine penselstrøg, kommer der altid små fejl i form af klatter og pletter. Dermed får man det menneskelige element med i udtrykket’, siger Ruth Campau.

Udsigt til Øresund

Som Nordlysets navn antyder, har arkitekterne gjort sig umage for at skabe nogle lyse og venlige lejligheder. Mod vest er bygningen 6 etager høj, men mod øst er der bygget en ekstra etage ovenpå for at give så mange beboere som muligt udsigt over Øresund (fra Dansk Arkitekturcenters præsentation af Nordlyset).