Amerika Plads er betegnelsen for det byudviklingsområde der ligger i den tidligere Søndre Frihavn på Østerbro i København, ved Kalkbrænderihavnsgade og Dampfærgevej. Området er resultatet af en viderudvikling af den sydlige del af det tidligere Søndre Frihavn, til en blandet anvendelse der består af boliger, kontorer og detailforretninger, der kombinerer konverterede historiske bygninger og moderne arkitektur. Den tidligere Frihavnens Station har været sat i opbevaring under ombygningen og er nu placeret i midten af pladsen. Navnet på området, ligesom Amerikakaj, dens havnefront, er en henvisning til de store passager skibe, der transportede danske udvandrere til New York.
Omdannelsen af området påbegyndte i år 2000. Kvarteret er bygget i betragtningerne til den ældste del af Københavns Frihavn, der blev bygget på indvundet land langs den oprindelige Langelinje strandpromenade.
På grund af områdets attraktive beliggenhed på grænsen mellem Østerbro og Indre By og derfor på nogle af de dyreste adresser i København, blev det besluttet af ombygge området i slutningen af 1990’erne.
Det skete som et “joint venture” mellem Københavns Havn (nu By & Havn) og private udviklings virksomheder, TK Development og Sjælsø Gruppen. I 2000 bestilte Københavns Havn de hollandske arkitekter West 8 til at udarbejde en helhedsplan for ombygningen af området. Formålet med planen er at skabe et tæt bymiljø med flere funktioner og varieret arkitektur. Som en del af planen, har alle de nye bygninger gårdhaver, der er tilgængelige for offentligheden, i modsætning til dem i de ældre dele af byen, således at udvide gadens områder og skabe liv og bevægelse mellem bygningerne.
Kvarteret består af omkring 50.000 em2 af renoverede bygninger og 95.000 em2 af nye bygninger, fordelt på 53.000 em2 af kontorer og bygninger og om 42.000 em2 af boliger.